willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1625 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0000824)
Toon map op Google Maps

Sint-Veronakapel (te Leefdaal) te LEEFDAAL / BERTEM
(Kapellestraat)

Sint-Veronakapel (te Leefdaal) LEEFDAAL / BERTEM foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Veronakapel (te Leefdaal) LEEFDAAL / BERTEM foto:  Sint-Veronakapel (te Leefdaal) LEEFDAAL / BERTEM foto:  Sint-Veronakapel (te Leefdaal) LEEFDAAL / BERTEM foto:  Sint-Veronakapel (te Leefdaal) LEEFDAAL / BERTEM foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit is de oudste romaanse kerk of kapel uit de omgeving. Ze dateert van het einde van de 9e eeuw of begin 10e eeuw.

De grote vierkante toren werd in de 11e eeuw opgetrokken. De kapel is gebouwd op een oude begraafplaats. Toen men er in 1951 opgravingen deed, vond men twee graven gebouwd met Romeins materiaal en er werden ook scherven gevonden van Romeins vaatwerk. In 1773 werden de zijbeuken afgebroken en de vensters dichtgemetseld en er werden grote rechthoekige vensters uit de muren gekapt.

In 1951 werd de kapel gerestaureerd en teruggebracht in haar oorspronkelijke vorm van de 12e eeuw. Ze wordt nu terug somber verlicht met de typische romaanse rondboogvenstertjes en bovenlichten. De basis van de toren wordt geschraagd door kleine steunberen.

(met dank aan Filip Paeps)
Filip Jansen: 'Deze kapel is buitengewoon mooi, door haar eenvoud en haar locatie. Binnen nodigt ze uit tot stilte en rust. Gezelle vermeldt geen stenen gebouwen in zijn gedicht, maar hier kan men ervaren wat hij bedoelde met 'als de ziele luistertn is het al een taal dat spreekt.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy