Op het einde van de Oostenrijkse overheersing werden aan deze zijde van het Warandepark grote herenhuizen gebouwd. In 1820 werden deze door Ch. Van der Straeten verbonden door middel van een portiek die de tussenliggende straat afsloot. Deze werken werden in 1829 door T. Suys afgewerkt.
In 1853 werd aan dit complex een achtervleugel toegevoegd.
Koning Leopold II zag het Koninklijk Paleis echter veel grootser. Hij liet door architect Balat belangrijke verbouwingswerken uitvoeren. Tussen 1866 en 1872 ontstond de neorenaissance-look van de achtergevel. Ook werden een aantal grote, ceremoniële ruimtes ingericht, zoals de eretrap en de troonzaal.
De interieurs zijn geïnspireerd op franse voorbeelden zoals Versailles, en horen tot de stijl van de classicerende neobarok.
Uiteindelijk moest ook het bescheiden portiek het onderspit delven. Er kwam een nieuwe middenrisaliet met zuilen die een fronton dragen met een reliëf 'België, gezeten tussen Landbouw en Nijverheid' door Thomas Vinçotte en een koepeldak. Beide gevels kregen een hoekrisaliet met een afgeknot schilddak. De meeste van deze laatste werken werden uitgevoerd tussen 1904 en 1911 o.l.v. Maquet.
Voor de nachtelijke foto's bedanken we Bart Van Oudenhove.
Français English
|