willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1709 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0000363)
Toon map op Google Maps

Gemeentehuis te HUY / HOEI

Gemeentehuis HUY / HOEI foto
Arch. Jean-Gilles Jacobs
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)Het stadhuis van Hoei werd in 1766 gebouwd, als vervanging van de graanhalle. De architect was Jean-Gilles Jacobs.

De symmetrische voorgevel met brede middenrisaliet wordt bekroond door een verguld, driehoekig fronton, dat het wapenschild van de stad draagt.

Het dak draagt een lantaarntoren met vierkant grondvlak, waarin zich de 37 klokken bevinden. Deze draagt ook het uurwerk.

De ingang bereikt men via een dubbele bordestrap.


Francis LINTHOUT (door ons vertaald): Betreffende de lantaarntoren: deze bevat een beiaard van 37 klokken die elk kwartier luiden. 22 van de 37 klokken zijn afkomstig uit het oude belfort van Huy, dat om veiligheidsredenen in 1739 (wegens vervallen) werd afgebroken. De architecturele stijl is typisch voor de stadhuizen in het Luikse. Het uurwerk komt uit de Sint-Lambrechtskathedraal in Luik, en werd door een horlogemaker in Huy hersteld vooraleer het op te hangen. Het wapenschild verwijst naar de versterkte stad Huy tijdens de Middeleeuwen. De gouden kleur weerspiegelt de rijkdom. De rode achtergrond weerspiegelt de moed. Vandaag de dag is het stadhuis het administratief centrum van de stad Huy.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy