willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 2484 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0000284)
Toon map op Google Maps

De Kleine Toren - la Tourelle te VERVIERS
(Rue du Parc / Rue Herta)

De Kleine Toren - la Tourelle VERVIERS foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
De Kleine Toren - la Tourelle VERVIERS foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Frits Schetsken: 'Voordat er sprake was van een residentiële wijk, lag hier een uitgestrekt domein van de familie de Goër uit Herve. Na de Franse revolutie koopt industrieel Frans-Xavier Simonis dit domein, dat dan een flink kasteel met stallen en een koetshuis omvat, een groot park met bronnen, een vijver en een boerderij met heel wat grond. Zijn zoon Clément laat in 1826 een nieuw kasteel bouwen, maar verdeeld dan zijn eigendom in veertien loten die allemaal worden verkocht. De eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Heusy, Jacques-François Hanlet de Séroule, koopt het kasteel met park en flink wat aangrenzende grond.

Jacques laat in 1851 architect Charles Thirion in het park een ‘fabriekje’ bouwen, zoals het soort nutteloze doch decoratieve bouwsels in die dagen worden genoemd. Nu zouden we spreken van een ‘folly’. Het wordt een rechthoekig neogotisch gebouwtje met kantelen, zodat het op een mini-kasteeltje lijkt, met daaraan een achtzijdige hogere traptoren met bovenaan een belvédère, dat ‘la Tourelle’ wordt genoemd.

De Hanlets stellen later een deel van hun domein ter beschikking van een Duitse religieuze orde en verkopen een ander deel aan de stad Verviers om er een residentiële wijk op aan te leggen en rond la Tourelle een openbaar park.

Na in de Tweede Wereldoorlog als uitkijkpost dienst te hebben gedaan, wordt op de Tourelle in 1953 nog een kleine koepel aangebracht, maar verder wordt het gebouwtje aan zijn lot overgelaten, hoewel er diverse plannen opduiken voor hergebruik. Momenteel valt het alleen vanachter een hek te bewonderen, vlakbij een speeltuin in het park.'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy