willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 2269 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0000205)
Toon map op Google Maps

Mercator-Orteliushuis te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN
(Kloosterstraat 11-17)

Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: De binnengevels op de binnenkoer in de typische bak- en zandsteenstijl.Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: Pilasters met composietkapitelen sieren het barokgedeelte aan de tuinzijde.Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: De inkom van het barokgedeelte (foto rond 1900) met de beelden van Bacchus (links) en Venus (rechts).Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: De inkom van het barokgedeelte met de beelden van Bacchus (links) en Venus (rechts).Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto:
Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: Gevel aan de Kloosterstraat.Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: Het beeld van Venus flankeert de inkom van het barokgedeelte en is van de hand van J.G. De Kock.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De naam verwijst naar Abraham Ortelius, die gewoond zou hebben in dit pand. Die woonde eigenlijk niet in dit pand maar bij zijn zuster in het nummer 33-35 van de Kloosterstraat. Toch is de naam niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap van Antwerpen organiseerde in dit pand regelmatig voordrachten tussen 1944 het begin van de jaren 1950. Dit genootschap streefde al van bij haar ontstaan naar een eigen museum de naam zou dragen van Ortelius. In 1946-47 wijdde de vereniging een artikel aan haar toenmalige zetel in de Kloosterstraat, wat ze het 'Orteliushuis' noemden.

Wellicht stond er op deze plek reeds in de 12e eeuw een huis. Op de site van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis kunt u veel details terugvinden over de geschiedenis van dit pand. Rond 1600 vormde het geheel een eenheid met een belangrijke patriciŽrswoning als gevolg.

Wellicht was het oorspronkelijke gebouw U-vormig. Deze beide zijvleugels tonen een gemengde laatgotische-renaissance bouwtrant. De gevel aan de Kloosterstraat werd volledig opgetrokken in zandsteen en bevat een hardstenen poortomlijsting die toegang geeft tot de binnenplaats. De binnengevels werden uitgevoerd in de typische bak- en zandsteenstijl.

Op het einde van de 17e eeuw zou Hendrik Frans Verbruggen beide zijvleugels met elkaar verbinden door een achterbouwsel in barokstijl waardoor de binnenplaats ontstond.

Aan weerszijden van de inkom van deze vleugel zie je de beelden van Venus en Bacchus van de hand van J.G. De Kock

Achteraan kom je uit in de tuin en daar krijg je zicht op de monumentale barokke achtergevel. De gevel bestaat uit 7 traveŽen onderbroken met mooie pilasters met composiet-kapitelen. Bovenaan werd de kroonlijst versierd met een driehoekig fronton.
Naar Florian De Wilde: 'De beelden van het Mercator-Orteliushuis zijn prachtig, maar ik vind het jammer dat de beelden niet eens hersteld worden omdat ze zo zwaar beschadigd zijn.'

HUGO A. BUYLE: 'In een oud knipsel uit De Nieuwe gazet van de hand van wijlen Piet Sterckx, dd.26/8/19.. dat het gebouw, nadat het een wasserij geweest was en ontdaan van de meeste historische relicten, aangekocht werd door de vereniging Historische gebouwen van BelgiŽ, klopt dit? wanneer is het voortverkocht? bestaat de vereniging nog? Wie is er dan nu de echte eigenaar van?' Wie weet dit??


HUGO A BUYLE: 'een zťťr mooi gebouw, vooral de binnentuin is zalig. spijtig dat de aerchologische dienst uit dit gebouw moest verhuizen naar de zielloze Bell toren;'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy